top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverNicole van Esch

Paarden en autisme: A match made in heaven!

Bijgewerkt op: 4 jun. 2020

Wie eenmaal besmet is met het paardenvirus zal hier niet snel meer vanaf komen. Paarden zijn magische dieren die menig hart sneller laten kloppen. Heerlijk knuffelen, een poetsbeurt of een fijne buitenrit. De verzorging van paarden geeft zoveel ontspanning en de band met een paard is er eentje die je pas begrijpt als je het zelf hebt meegemaakt.

Paarden zijn waanzinnig mooie dieren en ook enorm bijzonder. Bij paarden heeft het geen zin om een masker op te zetten, want zij prikken dwars door je heen en zien jouw ware ik. Ben je gehaast en onrustig? Een paard zal zich aan jou spiegelen en jouw gedrag kopiëren.


Hoog sensitief en liefde voor de kudde

Paarden zijn hoog-sensitieve vluchtdieren die de hele dag hun omgeving afspeuren op gevaar. Paarden zijn kuddedieren en daardoor van nature geneigd tot het aangaan van contact, want zij willen een veilige kudde. Een paard voelt aan of degene voor zich zo is als hij zich voordoet of dat deze persoon iets anders laat zien dan wat hij of zij daadwerkelijk voelt. Doordat paarden vluchtdieren zijn die in een kudde leven creëren zij een leefomgeving die voor veiligheid zorgt. Dit doen ze door samen te werken. Ieder paard heeft een rol afhankelijk van de positie (rangorde) in de kudde. Paarden hebben een sterk ontwikkeld zesde zintuig waarmee zij al van grote afstand kunnen aanvoelen of er gevaar dreigt en of het andere paard zowel emotioneel als fysiek in balans is. Zij zullen ten alle tijden de kudde beschermen en willen helpen. Paarden communiceren via lichaamstaal. Zij leven in het hier en nu en zijn vooral zonder oordeel. Ze stellen iets vast en komen in actie. Dit doen ze zonder terug te kijken of zich druk te maken over de toekomst. Dit maakt het werken met paarden zo heerlijk.


Paarden en autisme

Als je nog niet overtuigd was van de bijzonderheid van paarden, ben je dit na het lezen van bovenstaand stukje hopelijk wel. Je kunt je waarschijnlijk ook voorstellen dat paarden een grote invloed op de mens zullen hebben en vooral op volwassenen en kinderen met autisme. Paarden weten niet dat je een beperking hebt en zien alleen jouw pure binnenkant. Zij laten zich niet afleiden door uiterlijk of andere onbelangrijkheden. Door intensief met een paard aan de slag te gaan, kun je veel van hem of haar leren, en andersom. Het paard zal namelijk ook eager zijn om van jou te leren. Wat jullie uiteindelijk een echt team zal maken, de kudde waar een paard zoveel waarde aan hecht.

Doormiddel van paardencoaching leert het kind of de volwassene met autisme zichzelf door en door kennen en zal de focus liggen op het aanleren van handvatten en het vinden van vertrouwen, vooral vertrouwen in jezelf, in jouw ware ik. Jouw ware ik is namelijk prachtig en mag er zijn! Ook leer je doormiddel van paardencoaching weerbaarder te zijn in het dagelijksleven. Naast de magische krachten van het paard zul je ook jouw eigen superkrachten vinden en het gevoel van totale ontspanning en focus vinden. Tijdens een coachingsessie wordt de rest van de wereld even uitgezet en leef je in het hier en nu.


Voel de paardenmagie

Je kunt er nog zoveel over lezen, maar je kunt het pas echt voelen door het te ervaren. Na het eerste contact met een paard (wat best even heel spannend zal zijn) zul je al het hier en nu gevoel krijgen, en kan de lol beginnen. Na afloop zal het aftellen zijn tot de volgende keer.

Tenslotte nog even de prachtige woorden van Amber na haar eerste coachingsessie: “Ik hoef dus alleen maar in mijzelf te geloven? Oh maar dat kan ik! "

Opgelucht ging zij de ring uit en keek ze alweer uit naar de volgende keer!

260 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Коментарі


bottom of page